324 Dana do EYOF 2019

U organizaciji „EYOF 2019“ d.o.o. danas je održana konferencija za medije u hotelu „Hills“, Ilidža. Koferenciji su prisustvovali Zamjenik ministra civilnih poslova, g. Suad Džafić, Predsjedavajući Olimpijskog komiteta BiH, g. Siniša Kisić, Predsjedavajući gradskog vijeća grada Sarajevo, g. Igor Gavrić, g. Natko Sudžuka, zamjenik direktora „EYOF 2019“ d.o.o., kao predstavnik grada Istočno Sarajevo, te direktor „EYOF 2019“ d.o.o., Senahid Godinjak.

Do početka EYOF 2019, ostalo je još 324 dana. Po riječima Senahida Godinjak, ova brojka nas ne smije zavarati, jer je pred organizatorima još mnogo izazova u pripremi festivala. Naglasio je da je ove zime održano i osam testnih takmičenja "ROAD TO EYOF 2019", te pokrenuta web stranica EYOF-a.

„Još 324 dana do početka festivala je brojka koja nas polako podsjeća da nemamo previše vremena. U prethodnom periodu, od marta 2017. godine, smo uradili dosta toga. Najznačajnije što je obilježilo taj period su tri posjete Koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta tokom 2017. godine. Posjetili smo Evropske festivale u Erzurumu u februaru i Gyor-u u julu, tako da smo tu kao posmatrači pratili sve ono što su oni pripremili i bilježili šta moramo predvidjeti kako bi u Sarajevu i Istočnom Sarajevu sve bilo kako treba“, rekao je Godinjak.

Finansijska sredstva koje će institucije BiH izdvojiti za organizaciju su 4.700.000 KM. Sredstva od Evropskog olimpijskog komiteta iznose 250.000 KM, a oko 200.000 KM se već nalazi na računu OK BiH. Vlada RS se za 2017. obavezala da će u iznosu od 2.500.000 KM podržati radove u Istočnom Sarajevu, prije svega na objektima za biatlon, u dvoranama za karling i brzo klizanje na pomoćnom stadionu „Slavija“.

Godinjak kaže da su na Jahorini i Bjelašnici obavljeni značajni radovi na poboljšanju uslova za održavanje sportskih takmičenja.

„Napravljeni su svi projekti kada su u pitanju preostali radovi, tako da tačno znamo šta na kojem borilištu treba uraditi, koliko to košta i uvjereni smo da imamo dovoljno podloge za raspisivanje tendera“, dodao je Godinjak.

Naglasio je da, ukoliko sve bude išlo po planu, nema sumnje da će Sarajevo i Istočno Sarajevo biti spremni da ugoste sportiste iz najmanje 43 zemlje, koliko ih je do sada zvanično potvrdilo učešće na EYOF-u 2019. godine.

Siniša Kisić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, izrazio je zadovoljstvo što pripreme za EYOF idu planiranim tempom.

“Po nama, EYOF je najveći sportski događaj u zimskim sportovima od Olimpijade 1984. godine u Sarajevu. Simbolično, dogodiće se 35 godina nakon ZOI 84. Olimpijski duh se polako počeo gubiti i naša intencija je da ga vratimo u BiH. EYOF je dokaz da je BiH u sportskom smislu dio Evrope da smo se približili evropski standardima“, rekao je Kisić.

Kisić ističe, da po dosadašnjim informacijama, će biti više učesnika, više zemalja nego 1984. godine na ZOI u Sarajevu, te da smo se približili evropskim standardima i ovo je dokaz tome.

Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, istakao je da je Grad Sarajevo partnerski sa Istočnim Sarajevom, pomalo amaterski ušao u projekat organizacije EYOF-a, te da imenovanjem novog menadžmenta aktivnosti idu u pravom smjeru.

“Grad Sarajevo stoji iza projekta. Svake godine izdvajamo pola miliona KM, a ako negdje zapne finansijska konstrukcija, izdvojićemo još sredstava. Pored EYOF-a vraćamo sjaj Sarajeva u duhu olimpizma. Nastojimo obnoviti Olimpijski muzej, a 6. aprila ove godine na Dan grada biće otvorena Trebevićka žičara“, naveo je Gavrić.

Zamjenik ministra civilinih poslova Suad Džafić dodao je: „Mi smo kada je EYOF u pitanju svoj dio posla završili. Planirali smo milion i 900.000 KM odvojiti za EYOF. Novac je obezbijeđen i nadam se da će druge insititucije izvršiti svoje obaveze“.

G. Natko Sudžuka istakao je da će grad Istočno Sarajevo nastaviti da podržava projekat EYOF 2019 i da u grad vrati olimpijski duh.

Nakon konferencije za medije, direktor „EYOF 2019“ d.o.o. i načelnik Opštine Centar potpisali su Protokol o realizaciji sredstava privrednom društvu „EYOF 2019“ d.o.o. za realizaciju EYOF 2019. Saradnja će se ogledati u finansijskoj podršci Opštine Centar projektu EYOF 2019.

NAŠI PARTNERI