PREDSTAVLJAMO: Deset takmičara će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u biatlonu i nordijskom skijanju na EYOF - u 2019

Još dvije dodatne discipline u kojima će Bosna i Hercegovina imati svoje predstavnike na predstojećem EYOF - u su nordijsko skijanje i biatlon. Čak osmero takmičara će nastupati u obje displine, dok će dvoje nastupati samo u nordijskom skijanju.

Treneri reprezentacije BiH u nordijskom skijanju Dragan Jeftović i Goran Santrač ne sumnjaju da će njihovi takmičari dati sve od sebe.

 

"EYOF je velika sportska manifestacija, uz YOG svakako najveća za omladinski uzrast sportista. Održavanje EYOF-a, na našim prostorima, u našim gradovima, je od velikog značaja za gotovo sve zimske sportove u BiH, iz više razloga. To je prilika da se svi zimski sportovi podignu na jedan viši nivo, da se svima nama koji smo u sportu postave viši ciljevi i u takmičarskom, rezultatskom i u organizacionom smislu. Zato mislim da će se pravi efekti EYOF-a 2019 vidjeti i osjetiti tek u budućnosti, kako u sportski tako i efekti druge vrste kao što su turistički, ekonomski i sl. Za mene lično je najvažnija stvar vezana za EYOF izgradnja i konačno uređenje adekvatnih poligona i staza za ski trčanje i biatlon na Igmanu i Dvorištima", izjavio je Jeftović.

Rođen je 1965. godine. Smučarsko trčanje je počeo trenirati 1976. godine u SK „Sarajevo“, za koji nastupao sve do 1983.godine. U Smučarskom klubu „Sarajevo-Istočno Sarajevo, Pale“, kao trener aktivan je od 2001.godine. Pored toga, obavljao je niz funkcija u organima i radnim tijelima Ski saveza BiH i Smučarskog saveza RS. Njegovi takmičari su redovni učesnici velikih sportskih manifestacija i takmičenja. ZOI, Svjetskih i Evropskih prvenstava, Olimpijada za mlade, EYOF-a, IBU i FIS kupova i takmičenja. Kao lični trener Mladena Plakalovića i reprezentacije BiH u smučarskom trčanju učestvovao je na tri Olimpijade (Vankuver 2010, Soči 2014, Pjongčang 2018).

 

Dragan Jeftović

 

Goran Santrač je rođen 1981. godine. Trener je u ski klubu "Mladen Grujić" već punu deceniju. Član je komisije za nordijsko skijanje 8 godina.

"Očekujem da naši predstavnici u nordijskom skijanju ostvare zapažene rezultate. Također očekujem veliku ekspanziju nordijskog skijanja kako u Sarajevu, tako i širom BiH. Naši predstavnici su veći dio priprema obavili u matičnim klubovima. Zahvaljući podršci OK BiH i Smučarskog saveza BiH obavili smo pripreme u Italiji i Libanonu, te planiramo još jedne pripreme na Igmanu pred sam početak takmičenja", dodao je Santrač.

 

Goran Santrač

 

Slika sa priprema iz Italije

Treneri Goran Mumović i Bojan Minić su zaduženi za biatlon reprezentaciju BiH.

Goran Mumović je rođen 1967. godine. On je trostruki juniorski prvak bivše Jugoslavije i bivši član A reprezentacije Jugoslavije. Nastupao je na mnogobrojnim svjetskim kupovima i na svjetskom prvenstvu. U nordijskom skijanju i biatlonu radi od 2006. godine, te je bio trener reprezentacije BiH na Olimpijskim igrama u Vankuveru.

"Organizacija EYOF - a sa stanovišta sporta odnosno discipline biatlon je jako bitna prije svega zbog izgradnje infrastrukture koja prati i sam sport. Samim ulaganjem u objekte poboljšavaju se i uslovi za takmičare, kako u trenažom tako i u takmičarskom segmentu. Delegacija IBU - a je već obišla radove na Dvorištima i dobili smo zeleno svjetlo da se prijavimo za organizaciju međunarodnih takmičenja od 2022. godine", izjavio je Mumović.

 

Goran Mumović

Bojan Minić je profesor fizičke kulture, rođen 1979. godine. U svojoj dvadestogodišnjoj respektabilnoj karijeri, odškolovao je mnoge generacije u smučarskom trčanji i biatlonu. Trenutno je trener u klubu "Romanija Pale" i trener juniorske biatlon reprezentacije BiH.

 

Bojan Minić

 

Takmičari koji će nastupati u biatlonu i nordijskom skijanju su: Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović.

Andrija Jugović je rođen 2001. godine i nordijskim skijanjem se bavi od 2011. godine. Član je SK "Sarajevo-Istočno Sarajevo, Pale" već sedam godina i vlasnik je mnogo medalja i prizanja sa međunarodnih takmičara.

"Od EYOF- a očekujem što bolje rezultate jer je to moj glavni cilj. Nadam se dobroj organizaciji, te se veselim EYOF-u, druženju sa svim takmičarima kao i predstojećim trkama“.

 

Andrija Jugović

Marija Jokić je rođena 2002. godine, te za nju EYOF predstavlja jedno važno novo iskustvo.

"Nadam se ću upoznati mnogo novih prijatelja, doživjeti mnogo lijepih uspomena i bit ću ponosna što ću predstavljati svoju zemlju na ovim igrama. Očekujem rezultat u skladu s mojim mogućnostima."

 

Marija Jokić

Aleksa Vuković je rođen 2002. godine. On se na početku svoje karijere bavio norijskim skijanjem, ali se vremenom odlučio za biatlon koji mu je došao kao nadogradnja noridijskog skijanja.

"Što se tiče EYOF - a, strpljiv sam, radim naporno, uz pomoć svojih trenera i dobrog zdravlja ću se naći na vrhuncu forme u periodu EYOF-a. Što se tiče rezultata, trudit ću se da dam svoj maksimum, a uz Božiju pomoć 20/20 može da me dovede u gornju polovinu."

 

Aleksa Vuković

Uroš Lalović je rođen 2002. godine i član je nordijskog ski klupa "Romanija". Ovim sportom se bavi 5 godina.

"Dolazak EYOF - a u BiH je veoma važan jer će se vratiti olimpijski duh koji je vladao tokom ZOI - a 1984. godine. Mnogo mi je važno što sam učesnik EYOF - a, te ću dati sve od sebe da ostvarim najbolji mogući rezultat za BiH. Neka pobijedi najbolji."

 

Uroš Lalović

Nikola Gavrilović je rođen 2002. godine. Prije 5 godina je postao član Smučarskog saveza "Sarajevo - Istočno Sarajevo, Pale", te je na prethodnim takmičenjima ostvarivao zapažene rezultate.

"Mi smo domaćini EYOF - a koji važe za takmičenje na kojem se takmiče najbolji iz Evrope. Moramo dati sve od sebe da isto prođe bez ikakvih problema. Ponosni smo što se ovako veliki događđaj održava kod nas."

 

Nikola Gavrilović

Đorđe Santrač je rođen 2002. godine. Bavi se nordijskim skijanjem i biatlonom 10 godina i trenira u ski klubu "Mladen Grujić".

"Veoma ozbiljno i dugo se pripremam za EYOF i očekujem ozbiljan plasman. To znači osvajanje dodatnih FIS bodova kako bi ispunio normu za YOG."

 

Đorđe Santrač

Luka Vrećo je rođen 2001. godine. Biatlonom se bavi već 9 godina, te je bio prvak BiH u više kategorija. Zauzeo je sedmo mjesto na Međunarodnim dječijim igrama u Sefeldu u Austriji.

"Od učešća na EYOF - u očekujem lijepo druženje i nadam se dobrom rezultatu."

 

Luka Vrećo

Anđela Samardžija je rođena 2002. godine. Nordijsko skijanje je počela trenirati 2011. godine. Osvojila je prvenstvo BiH, zauzela drugo mjesto na prvenstvu Srbije i ostvarila još mnogo uspjeha. Biatlonom se počela baviti prije dvije godine.

"Do sada sam zadovoljna rezultatima, bilo je teško na početku da se savlada i nauči sa puškom, ali ko voli i ima volju nije teško."

 

Anđela Samardžija

Predrag Pantić je rođen 2002. godine. Trenira biatlon i nordijsko skijanje već punu deceniju u ski klubu "Mladen Grujić". Iza njega su mnogobrojni uspjesi i priznaja na važnim takmičenjima.

"Očekujem dobar plasman na EYOF - u i sretan sam što imam priliku da se takmičim sa najboljim evropskim takmičarima. Nadam se da će svima nama iz Bosne i Hercegovine, EYOF otvoriti vrata za sva značajna takmičenja."

 

Predrag Pantić

Davor Škipina je rođen 2002. godine. Biatlonom se počeo baviti prije 3 godine, te je sa svojih 14 godina započeo karijeru u ski klubu "Romanija".

"Uz pomoć odličnih uslova na pripremama u Austriji i Švicarskoj nadam se pozitivnom rezultatu na EYOF - u i odličnom druženju".

 

Davor Škipina

NAŠI PARTNERI