110 dana do najvećeg sportsko kulturnog događaja u BiH

Koordinaciona komisija Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) u sastavu Jozef Liba, Peter Brull i Florin Misca, posjetila je Sarajevo u cilju uvida u trenutno stanje na projektu EYOF 2019 i davanje smjernica za nastavak priprema.

O detaljima organizacije EYOF-a komisiju su detaljnije upoznali direktor EYOF 2019 Senahid Godinjak, predsjednik Koordinacione komisije EOK-a, Jozef Liba, potpredsjednik Olimpijskog komitata BiH Izet Rađo, te predstavnici gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo, Elvir Hadžiahmetović i Miroslav Lučić.

Nakon sastanka sa zvaničnicima EOK-a, Godinjak je na konferecniji za medije kazao da je organizacija EYOF-a na dobrom putu, da su najvažnija infrastrukturna pitanja iza organizatora, te da su trenutno najveće brige tenderske procedure za ledene plohe.

"U toku su radovi na Dvorištima za potrebe održavanja takmičenja u biatlonu, dok su u završnoj fazi tenderske procedure za nabavku dvije ledene plohe za Skenderiju i dvoranu „Peki“ na Palama. Još uvijek smo malo zabrinuti kada ćemo imati te dvije plohe. Ostala borilišta su već sada u potpunosti spremna za takmičenja", izjavio je Godinjak.

Direktor EYOF-a naglasio je da će zimska olimpijada mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu najvjerovatnije biti najmasovnija u istoriji, s obzirom da je učešće potvrdilo 46 zemalja s 1.086 sportista i oko 750 članova delegacija, što u konačnici iznosi 1812 učesnika.

Međutim, finansije još uvijek nisu u potpunosti zaokružene, odnosno da još uvijek nisu sva sredstva namijenjena organizaciji takmičenja operativna.

"Odnosi se na jedan dio sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH, ali mislim da je u pitanju kašnjenje administrativne naravi, te da će do kraja ove ili najkasnije do naredne sedmice ta sredstva biti prebačena. Vlada Kantona Sarajevo takođe treba da nam prebaci 700.000 KM, a Vlada Republike Srpske treba da prebaci 1,500.000 KM za organizacioni dio takmičenja. Kazao je kako već uveliko koriste sredstva u iznosu 2.500.000 KM. Vjeruju da će tehnička pitanja biti uskoro riješena", istakao je Godinjak.

Predsjednik Koordinacione komisije, Jozef Liba, izjavio je da teme današnjeg sastanka nisu bile samo pozitivne strane projekta. Dodao je da bi Istočno Sarajevo i Sarajevo promijenili sliku o sebi, te da bi se svijetu predstavili kao mjesta sa velikim potencijalima za razvoj turizma. Istaknuo je da je ostvaren napredak, ali da postoji još pitanja koja bi se trebala riješiti.

Izet Rađo je izrazio zadovoljstvo što će Sarajevo i Istočno Sarajevo sljedeće godine biti jedan od sportskih centara u Evropi koji šalje vrlo lijepe slike.

”Radujmo se svi jer dolazi nešto što će nam pobuditi našu memoriju i podsjetiti nas da je Sarajevo olimpijski grad, da ovim vraćamo olimpijski duh”, rekao je Rađo.

Miroslav Lučić, u ime grada Istočno Sarajevo istakao je da projekat teče planiranom dinamikom.


”Ovaj projekat je pokazao svu kompleksnost i BiH i svih napora koje pozitivni ljudi, sportisti žele da u ovoj zemlji naprave. Ovo je veliko iskustvo za sve nas, na koji način možemo organizovati jedan ovakav sportski događaj koji će sigurno ostaviti trag kao što je to i Olimpijada 1984. godine ostavila. To će biti jedno nasljeđe koje će se koristiti za organizaciju mnogo većih takmičenja”, rekao je Lučić.

Nada se da će problemi u smislu konačnog rješavanja organizacije biti prevaziđeni.


Elvir Hadžiahmetović, ispred Grada Sarajevo, istakao je da Grad Sarajevo od početka finansira projekt i da će nastaviti podržavati projekat i naredne godine.

Kazao je kako je Grad ove godine rezervisao 500.000 KM u budžetu i da će sredstva biti u potpunosti isplaćena. Ista situacija je i s planiranim sredstvima od 500.000 KM za iduću godinu.

”Po svemu sudeći, prema podacima s kojima raspolažemo, po broju prijavljenih zemalja, učesnika, sportista, pratećeg osoblja i svih onih koji dolaze u pratnji sportista, sve ukazuje da će ovo biti najmasovniji Zimski festival mladih, i da će biti, ako se potrudimo, a na dobrom smo putu, i najorganiziraniji“, rekao je Hadžiahmetović.

Osim članova Koordinacione komisije, sastanku prisustvuju i predstavnici ureda EOK-a iz Rima, Steve Scott i Francesco Paolo Basili, te spoljni saradnik za EYOF 2019, Andreja Leskovšek- McQuarrie, kao i članovi Izvršnog komiteta EYOF 2019.

Predstavnici EOK-a će ponovo posjetiti Sarajevo u periodu 11.-16. novembar, na seminaru Šefova misije i tehničkih delegata.

NAŠI PARTNERI