Otpočeli infrastrukturni radovi na Velikom polju

Radovi na Velikom polju na Igmanu, za potrebe organizacije EYOF 2019 zvanično su otpočeli. Riječ je o zemljanim radovima uređenja staze, nakon čega slijedi homologacija i organizacija ostalih segmenata potrebnih za održavanje takmičenja.

Direktor EYOF 2019, Senahid Godinjak istakao je zadovoljstvo da su radovi na ovom borilištu otpočeli obzirom da se na njih čekalo duži period.

„Mi smo presrećni zato što danas zvanično počinju radovi na rekonstrukciji staza za skijaško trčanje na Velikom polju na Igmanu, koji su otpočeli nešto kasnije zbog pravnih procedura. Na ovoj stazi će se održati sve discipline skijaškog trčanja“, rekao je Godinjak.

Radove je finansirala Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo preko Kantonalnog javnog preduzeća „ZOI ’84“. Planirano je da zemljani radovi budu okončani za 20 dana, nakon čega slijedi homologacija tri staze (1,6 km, 2,5 km i 5km). Izvođač radova za Veliko polje je firma „Majnex“, a za stazu 5a je „MG BiH“.

Vrijednost ovih radova je 250 000,00 KM, a u sklopu ovog projekta su i radovi na homologaciji staze 5a na Bjelašnici na kojoj će biti održano takmičenje u snowboard-u. Radovi na ovoj stazi planirano je da otpočnu tokom naredne sedmice i iznose 150 000,00 KM.

Novoimenovani direktor ZOI ’84, Nevres Alispahić rekao je da je projekat EYOF 2019 od velikog značaja za ZOI ’84 i da predstavlja ispit spremnosti organiazcije velikih takmičenja.

„Za ZOI ’84 je ovo jedan veliki ispit, obzirom da je ZOI već bio u pregovorima za organizaciju evropskih takmičenja, ali koja neće moći biti održana ukoliko EYOF 2019 ne bude uspješno realizovan“, istakao je Alispahić.

Uporedo sa ovim predstoje i radovi u dvorani Zetra, gdje će biti održano takmičenje u hokeju na ledu. Obzirom da je Vlada Republike Srpske uplatila novac za radove na borilištima u Istočnom Sarajevo, uskoro je očekuje početak infrastrukturnih radova na Dvorištima, kao i ostalim borilištima na ovom području.

https://www.youtube.com/watch?v=LkNK9FRIXAA&t=8s

NAŠI PARTNERI