OPIS AKTIVNOSTI

Volontirati možete u slijedećim sektorima:

Medicinska služba

Medicinska služba predstavlja važan dio organiizacije EYOF-a.
Volonter navedene službe je odgovoran za zdravstvenu podršku učesnicima i gledaocima, ukoliko je to moguće na borilištu ili sve dok se ne transportiraju za dalje liječenje ili doping testove.
Zahtjevi: strpljenje, osnovno znanje iz medicine. Znanje engleskog jezika je prednost.

Eventi i ceremonije

Kakav bi bio EYOF bez ceremonije otvaranja i zatvaranja ili drugih pratećih događaja? Tim volontera za evente i ceremonije je odgovoran za nesmetano odvijanje događaja, za pružanje informacija na događajima i tokom posmatračkog programa, za usmjeravanje gostiju, kao i za ceremonije dodjele cvijeća i dodjele medalja, gdje direktno komuniciraju sa sportistima dobitnicima zlatnih, srebrnih ili bronzanih medalja.
Ako ste oduvijek željeli da saznate ko podiže zastavu na ceremonijama dodjele medalja ili ko prati sportiste na borilišta, ovaj sektor je najbolji izbor za vas.
Zahtjevi: uredan izgled, fleksibilnost, spontanost, kreativnost, sposobnost improvizacije. Znanje engleskog jezika je prednost.

VIP i Protokol

Na ovoj poziciji ćete pomoći VIP-u u hotelima (registracija i informacije), na ceremoniji otvaranja i zatvaranja I preostalim VIP događajima.
Zahtjevi: gostoljubivi, dobar smisao za humor, iskustvo u saradnji sa VIP gostima, iskustvo u upravljanju protokolarnim događajima, poznavanje engleskog jezika i po potrebi drugih stranih jezika, komunikativnost.

Komunikacijske vještine – poznavaoci stranih jezika

S obzirom da na EYOF-u učestvuju sportisti iz 50 evropskih zemalja, postoji velika potreba za timom volontera koji pruža usluge prevođenja. Pomoći gostima na njihovom maternjem jeziku je najvažniji zadatak u ovoj oblasti.
Zahtjevi: Poznavanje engleskog (ili njemačkog, francuskog, španskog, ruskog) jezika na naprednom nivou (C2)/kao prvi jezik, fleksibilnost.

Marketing tim

Marketing tim olakšava entuzijazam i opće javno uzbuđenje oko EYOF-a u Sarajevu i Istočnom Sarajevu kao i u okolini, pored ukrašavanja okoline banerima, bilbordima i reklamama. TV mediji, te glavni nacionalni i međunarodni sponzori predstavljaju važnu ulogu u ovoj oblasti.
Sponzorima se moraju osigurati najbolje usluge koje su na raspolaganju, a njihova prava moraju biti poštovana. Društveni mediji su još jedan važan aspekt Festivala mladih. Ako želite da budete član mladog i dinamičnog tima i doživite saradnju sa raznovrsnim agencijama, sponzorima i televizijskim produkcijama, trebate biti volonter u oblasti marketinga .
Zahtjevi: marketinške i organizacione vještine, otvoreni stav, opće znanje i znanje engleskog jezika je prednost.

Info desk

Učesnici imaju posebne zahtjeve za gladak protok informacija tokom događaja. Budi jedna od kontakt osoba za sportiste i njihove službenike, osoba kojoj se mogu obratiti sa svojim pitanjima, u olimpijskom centru, na borilištu ili na aerodromu. Info desk je mjesto gdje će sigurno biti situacija kada se morate osloniti na svoja znanja, organizacione vještine, mjesto gdje će vaša sposobnost improvizacije sigurno doći do izražaja.
Zahtjevi: ljubaznost, kreativnost,organizacijske vještine, sposobnost rada u timu, poznavanje engleskog jezika.

Transport i logistika

Lokalni prevoz među hotelima, treninzima i mjestima takmičenja je veoma važan za sportiste, trenere i vođe timova. Radno mjesto je glavni prevozno-logistički centar, hoteli, aerodrom, autobuska stajališta. Morate da izrazite ne samo svoje liderske vještine već i vaše vještine koordinacije. Logistička služba je odgovorna za sve aktivnosti transporta, skladištenja i distribucije. Dalji zadaci koji se odnose na ovu funkciju su koordinacija i organizacija određenih pošiljki u skladu sa rokovima. Podržaćete i koordinisati logističke procedure i radićete kao član tima.
Zahtjevi: opće znanje, znanje engleskog jezika.

Pomoćnik timova (pomoćnik NOC-a)

Kao član ekipe, vi ćete biti kontakt osoba (NOC asistent) za lidere delegacija država učesnica. Vaš zadatak će biti da pratite delegacije (sportisti, vođe tima) tokom svakodnevnih aktivnosti i da im pomogne da riješe nastale probleme ili odgovorite na pitanja. Zadaci će biti delegirani prema znanju jezika.
Zahtjevi: engleski i / ili drugi jezici koji se govore u Evropi, osnovne vještine za administraciju, opće znanje, profesionalni stav, fleksibilnost, odgovornost.

Sport

Kao sportski dobrovoljac radite na sportskim borilištima. Imaćete i administrativne zadatke, na primjer u kancelariji za takmičenje, ali posebno u pripremi i održavanju borilišta. Štaviše, vaš zadatak će biti podrška sportistima i vođama tima kada im je potrebna vaša pomoć na mjestima održavanja takmičenja. Takođe ćete podržati i olakšati rad reportera ili ćete pomoću vašeg pozitivnog stava motivirati gledaoce.
Zadaci su raznovrsni i uključuju aktivnosti na otvorenom i zatvorenom prostoru. Zbog toga su nam potrebni dobrovoljci koji se susreću s kriterijumima ispod.
Zahtjevi: dobro upravljanje i veštine organizacije, tolerancija na stres, osnovne kompjuterske vještine, pozitivna ličnost ili neko ko voli da aktivno učestvuje u timskom radu, poznavanje stranog jezika je prednost.

Mediji, komunikacija

Takav spektakularan događaj kao što je EYOF, privlači pažnju nacionalnih i međunarodnih medija. Podršku novinarima i fotografima obezbjeđuje tim odgovoran za medije i komunikaciju. Vaši zadaci će podrazumijevati podršku predstavnicima medija u press centru i na mjestima koja su isključivo namijenjena medijima. Vaša dužnost je da pružite distribuciju informacija na vrijeme, kako biste pomogli organizaciji i koordinaciji konferencija za novinare, zajedno sa timom za medije i komunikaciju, kako bi se osigurao brz protok vijesti o Festivalu medijima širom svijeta.
Zahtjevi: interesovanje i iskustvo u oblasti medija i novinarstva, osnovno znanje u medijskoj organizaciji, tečno znanje engleskog jezika.

Smještaj, ugostiteljstvo

Pomažete sportistima i delegacijama u organizaciji i koordinaciji smještaja (olimpijsko selo na više lokacija), prijava, odjava, rukovanje tehničkim zadacima smještaja .
Catering ima ključnu ulogu u svim događajima. Ako ste volonter u ovoj oblasti, vi ste odgovorni za podršku raznovrsnih aktivnosti, kao što je organizacija mjesta za ručavanje, pakiranje lunch paketa, saradnja sa odgovornim koordinatorom ugostiteljstva .
Zahtjevi: pozitivna ličnost, organizacijske vještine, sposobnost rada u timu, dobre komunikacijske vještine, druželjubivost. Poznavanje engleskog jezika i iskustvo u ugostiteljstvu je prednost.

Ured za akreditacije

Tokom EYOF-a biće akreditovano cca 3000 osoba. Kartica akreditacije pokazuje kome je dozvoljen ulazak na određena područja. Ako odlučite da budete volonter u oblasti akreditacije, mjesto gdje ćete raditi je centralna kancelarija za akreditacije, gdje se kartice izdaju i distribuiraju. Vaš zadatak je da pomognete procesu aplikacije, zamjenite izgubljene kartice i izdate nove. Ako ste zainteresovani za posao u kancelariji i želite da učestvujete u jednoj od ključnih uloga Festivala, ovo je najpogodnije mjesto za vas!
Zahtjevi: iskustvo u Office programu, iskustvo u administraciji, poznavanje engleskog jezika je prednost.

Upravljanje događajima

U ovom sektoru podržaćete aktivnosti upravljanja kao volonter direktno na mjestima događaja. Vaš zadatak će biti postavljanje štandova, barijera, šatora, zvučnih i rasvjetnih tehnika itd. Osim toga, vi ćete biti kontakt osoba za raznovrsne grupe klijenata.
Zahtjevi: fleksibilnost, izdržljivost, smirenost, poznavanje engleskog jezika. Poznavanje informacionih tehnologija je prednost.

Sigurnost

Pomoći ćete timu za zaštitu na granicama zona akreditacije. Vaš zadatak će biti provjeriti karte za akreditaciju, karte i pružiti informacije na ulazima.
Zahtjevi: engleski jezik, vještine za rešavanje konflikta, komunikacijske vještine.

NAŠI PARTNERI