ŠTA POSJETITI

Baščaršija

Baščaršija je stari bazar Sarajeva, i istorijski i kulturni centar grada. Baščaršija je sagrađena u 15. vijeku kada je Isa-Beg Isaković osnovao grad. Riječ Baščaršija potiče iz turskog jezika. Riječ "baš", koji je "baş" na turskom, bukvalno znači "glava", ali u nekim kontekstima ipak "primarni", "glavni", "kapital" i "čaršija" dok "şarşı" na turskom znači "bazar" ili "tržište". Zbog velike vatre u 19. vijeku, Baščaršija se prepolovila veličinom.
Baščaršija se nalazi na sjevernoj obali rijeke Miljacke, u opštini Stari Grad. Na Baščaršiji postoji nekoliko važnih istorijskih građevina, kao što su Gazi Husrev-begova džamija i sahat-kula. Danas je Baščaršija najveća turistička atrakcija Sarajeva.


Posjetite lokaciju Sarajevskog atentata

Vjerovatno jedna od najpoznatijih lokacija u Sarajevu jeste ona gdje se, kod mosta Latinska ćuprija, spajaju ulice Zelenih beretki i Obala Kulina bana. Na ovom mjestu je Gavrilo Princip, član revolucionarne organizacije Mlada Bosna, 28. juna 1914. izvršio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika, nadvojvodu Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Ovaj događaj, poznat u istoriji kao sarajevski atentat, bio je neposredni povod početka Prvog svjetskog rata, jedne od najkrvavijih tragedija u ljudskoj istoriji. Atentat je izvršen tačno ispred tadašnje trgovine "Šilerova", a u zgradi se nalazi Muzej Sarajeva 1878-1918.


Vijećnica

Gradska vijećnica, poznata pod nazivom Vijećnica, nalazi se u gradu Sarajevu. Dizajnirana je 1891. godine od strane češkog arhitekte Karla Paržika, ali je zaustavljen u radu na projektu zbog oštrih kritika ministra Benjamina Kalaja. U početku je bila najveća i najreprezentativnija zgrada austrougarskog perioda u Sarajevu i služila je kao gradska dvorana. Zgrada je ponovo otvorena 9. maja 2014. godine.


Sarajevska katedrala

Katedrala Srca Isusova ili Sarajevska katedrala je kršćanska crkva u Sarajevu i najveća je katedrala u Bosni i Hercegovini. Ona je sjedište nadbiskupa Vrhbosne, trenutno je kardinal Vinko Puljić, i centralna katolička bogomolja u gradu. Katedrala se nalazi u staroj gradskoj četvrti grada.

 


Gazi Husrev-begova džamija

Gazi Husrev-begova džamija (turski: Gazi Hüsrev Bey Camii), u narodu poznatija kao Begova džamija, izgrađena je 1530. godine u središtu Baščaršije. To je najveća istorijska džamija u Bosni i Hercegovini i jedna od najreprezentativnijih osmanskih struktura na Balkanu. Kao centralna Sarajevska džamija, od dana izgradnje pa do danas, služi i kao glavna zajednička džamija Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.


Stara pravoslavna crkva

Crkva Sv. Arhanđela Mihaila i Gavrila, u narodu poznata kao Stara pravoslavna crkva ili Stara crkva na Baščaršiji, je hram Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u Sarajevu. Pripada dabrobosanskoj mitropoliji. Crkva je posvećena Arhanđelu Mihailu i Gavrilu, a podignuta je u 14. vijeku. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i predstavlja najstariji i jedan od najvrjednijih kulturno-istorijskih spomenika Sarajeva. Nalazi se nedaleko od Baščaršije, odnosno u dijelu Baščaršije koji je urbanizovan za vrijeme austrougarske uprave.


Muzej Sarajeva

Muzej Sarajeva je javna ustanova osnovana od strane Kantona Sarajevo, Federacija Bosne i Hercegovine, i danas ga čine centralna zgrada sa depoima i pet depandansa: Svrzina kuća, Despića kuća, Muzej Jevreja BiH, Brusa bezistan i Muzej Sarajevo 1878-1914.
U depoima i depandansima se čuvaju i izlažu muzeološki obrađeni predmeti koji govore o prošlosti grada Sarajeva, od prahistorijskih naseobina na Butmiru, ilirskih i rimskih naselja, srednjovjekovne Bosne, osmanske epohe i austrougarskog perioda itd... do današnjih dana.

 


Zabavni park Sunnyland Trebević

Sunnyland je prvi zabavni park sa Alpine Coasterom u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u blizini glavnog grada Sarajeva, na olimpijskoj planini Trebević. Od centra grada do odlične zabave potrebno je samo pet minuta vožnje.
Glavna atrakcija parka je Alpine Roller Coaster, koji radi na principu gravitacije i može doseći brzine do 40 km / h. Adrenalinska vožnja i iskustvo za pamćenje je najbolji način da opišete iskustvo vožnje Alpine Roller Coasterom. U sklopu Sunnylanda, pored glavne atrakcije, nalaze se i restoran Oxygen, kafić Noova, igraonica Magic Forest, prodavnica suvenira, vanjsko igralište, šetalište, prirodna stijena za penjanje i mnoge druge atrakcije.


Olimpijski muzej BiH

Olimpijski muzej BiH osnovan je sa ciljem da se trajno sačuva uspomena na organizaciju i realizaciju XIV Zimskih olimpijskih igara (ZOI), koje su 1984. godine održane u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Od 1984. do 1992. godine Muzej je djelovao u reprezentativnoj vili u centru Sarajeva, koju je čuveni češki arhitekta Karlo Paržik projektovao za sarajevskog advokata i političara Nikolu Mandića, a kojem je, kao predsjedniku vlade NDH i narodnom neprijatelju, nakon Drugog svjetskog rata oduzet i život i imovina.
Već na samom početku posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, 27. aprila 1992. godine, zgrada Olimpijskog muzeja je granatirana, a u požaru koji je potom izbio stradala je zgrada i mnoštvo vrijednih eksponata. Ipak, najveći dio eksponata je spašen i prenesen u Olimpijski kompleks Zetra, gdje je 2004. godine, u povodu obilježavanja 20. godišnjice XIV ZOI, otvoren „novi“ Olimpijski muzej BiH.
Fundus Muzeja obnovljen je donacijama brojnih predmeta vezanih uz tematiku XIV Zimskih olimpijskih igara, a u toku je i proces obnove zgrade Olimpijskog muzeja BiH.


Stari jevrejski hram

Zgrada je izgrađena 1580. godine, kada je rumelijski beglerbeg Sijamuš-paša naložio da se izgradi jedan veliki stambeni objekat za sefardske Jevreje koji su 1566. godine nakon protjerivanja iz Španije, došli u Sarajevo. Sefardi su sa sobom donijeli i svoje običaje kao i jedan od najznačajnijih rukopisa iz 15. stoljeća, čuvenu Sarajevsku Hagadu.
Dokumenti i pokretni predmeti u muzeju svjedoče o životu i stvaralaštvu još jednog naroda koji ima značajnog udjela u ukupnoj historijskoj slici ove zemlje.
Gradnja je počela na mjestu tadašnje Sijavuš-pašinih daira ili Velike avlije, da bi do kraja 16. stoljeća u prostoru Velike avlije nastala prva sinagoga, Stari jevrejski hram.
Zgrada je teško oštećena u požarima 1697. i 1788. godine, a obnovljena je 1821. godine.
Posljednja molitva iz Starog hrama se čula šest dana nakon aprilske okupacije Sarajeva, 1941. godine. Tokom Drugog svjetskog rata, sinagoga je pretvorena u zatvor, a potom i magacin. Od 1966. godine, sinagoga nakon restauracije postaje Muzej jevreja Bosne i Hercegovine.


Zemaljski muzej BiH

Zemaljski muzej BiH bavi se muzeološkom, naučnom, odgojno-obrazovnom i izdavačkom djelatnošću, što je odredilo i njegovu organizacijsku strukturu.
Osnivanjem Muzejskog društva u Sarajevu 1884. godine počeo je rad na utemeljenju Biblioteke Zemaljskog muzeja BiH, kao prve naučne biblioteke na tlu Bosne i Hercegovine. Biblioteka je počela sa radom 1888. godine, a od 1913., kada je Muzej uselio u nove zgrade, Biblioteka je smještena u prostorije u kojima se i danas nalazi.
Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH je organizovana kao specijalna naučna biblioteka, sa oko 300 000 svezaka publikacija (knjiga, časopisa, novina).


Historijski muzej BiH

Muzej je osnovan 28. novembra 1945. godine kao "Muzej narodnog oslobođenja u Sarajevu", prema zakonu koji je donijelo tadašnje Predsjedništvo narodne skupštine Bosne i Hercegovine kao zemaljska ustanova pod neposrednim nadzorom Ministarstva prosvjete "Narodne vlade Bosne i Hercegovine". Današnji naziv Historijski muzej Bosne i Hercegovine stupa na snagu 1994. godine, kada Muzej proširuje djelokrug rada na historiju BiH od dolaska Slavena na Balkanski poluotok do savremene i nezavisne Bosne i Hercegovine.


Olimpijski komitet BiH

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (dalje u tekstu OK BiH) je osnovan 4. juna 1992. godine. Nakon osnivanja i prvog nastupa sportista naše države na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, usljedilo je i zvanično priznanje od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta (dalje u tekstu MOK-a), koji je svoju Odluku donio na zasjedanju svog Izvršnog komiteta u Monaku 24.09.1993.godine.
Nakon osnivanja i međunarodnog priznanja, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je 08.12.2002. godine upisan u registar Ministarstva pravde kao prva sportska organizacija u koju se udružuju nacionalni sportski savezi. Upisom u ovaj registar, kao i potpisom Lozanske deklaracije od 28. jula 1999. godine, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je konstituisan u krovno sportsko tijelo države Bosne i Hercegovine.
OK BiH kao član MOK-a je obavezan u svom radu poštovati pravila Olimpijske povelje, Statuta MOK-a, Etičkog kodeksa MOK-a, Svijetskog anti-doping kodeksa, zajedničke Izjave iz Lozane, Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, te Zakona o sportu Bosne i Hercegovine.
Stručna služba OK BiH ima 6 stalno uposlenih radnika podijeljenih po odjelima: odjel za sport, odjel za međunarodne odnose, odjel za administraciju, odjel za finansije, odjel za marketing, odjel za umjetnost i kulturu.

NAŠI PARTNERI