GRADOVI DOMAĆINI

SFR Jugoslavija je prva socijalistička zemlja koja je bila domaćin Zimskim olimpijskim igrama. Prirodni resursi okolnih planina - Jahorina, Bjelašnica, Igman i Trebević, te gostoljubivost i sportski duh Sarajeva, pomogli su gradu da obori rekord predstavljanjem najvećih zimskih olimpijskih igara svoga vremena. U ovom trijumfalnom događaju 1984. godine, učestvovalo je 49 naroda i više od hiljadu učesnika. Sarajevo je dobilo zlatnu medalju za organizaciju i zbog gostoljubivosti njegovih građana.

SARAJEVO

Sarajevo, glavni grad planinske Bosne i Hercegovine, šarmantan je grad koji prati savršenu simbiozu prošlosti i moderne, most između Istoka i Zapada. Sam grad nastao je u 15. stoljeću, ali datira iz neolitskog doba i od tada simbolizira mjesto gdje se stapaju različite kulture i religije. Doista, u samo jednoj ulici naići ćete na džamiju, sinagogu, ortodoksnu i katoličku crkvu. Međutim, mješavina se nastavlja i više je od sakralnih spomenika, jer grad obuhvata otomanske, austrougarske, socijalističke i druge arhitektonske stilove.

Sarajevo je postalo simbol suživota zajednica različitih kulturnih, etničkih i vjerskih porijekla. Vrlo malo gradova na svijetu može ponuditi toliko zanimljivih stvari na tako malom prostoru kao Sarajevo. Historijske atrakcije, prirodne ljepote i jedinstveno iskustvo mjesta susreta za Istok i Zapad su razlozi koji su doprinijeli i nastavili doprinositi toliko posjeta Sarajevu. Zima nudi niz mogućnosti za zimski sport i rekreaciju u snijegu. Proljeće i jesen, s blagom klimom, nude ugodna istraživanja prirodnih ljepota i širok program kulturnih događanja u gradu.

Ljeto je vrijeme kada grad, njegovi trgovi i ulice postaju usputni odmor. To je vrijeme kada grad živi 24/7. Sarajevo ima svoju specifičnu težinu, tako da jedna posjeta vrlo često postane početak veze s ovim gradom i njegovim narodom. Stoga je najbolje da ga posjetite kako biste i vi mogli reći da ste se zaljubili u Sarajevo. Vodovodna voda u Sarajevu je sigurna za piće, pa se ne iznenađujte kada vidite ljude koji piju vodu sa Sebilja (stara tradicionalna fontana na Baščaršiji). Trebali biste slijediti primjer.

Već više od četiri stotine godina izgrađene su džamije, sinagoge, pravoslavne i rimokatoličke crkve, koje su stajale jedna pored druge u Sarajevu, dajući gradu jedinstvenu atmosferu i pridodajući sarajevskoj slici „evropskog Jeruzalema".

U Sarajevu ćete primijetiti veliki broj aščinica, buregdžinica i ćevabdžinica, koje su povezane s nekom drugom dugom tradicijom; oni su vrsta fast food restorana Bosne i Hercegovine koji služe izvrsna tradicionalna jela.

ISTOČNO SARAJEVO

Grad Istočno Sarajevo je administrativno, ekonomsko, kulturno, univerzitetsko, turističko i sportsko središte istočnog dijela Republike Srpske. Sastoji se od sljedećih općina: Pale, Sokolac, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo, dok je administrativno sjedište u Istočnom Novom Sarajevu. Biti okružen gustim šumama, osjećati zdravu i ugodnu planinsku klimu, diviti se pejzažu koji se vidi sa stjenovitih vrhova, zvukom tišine i žuborenje planinskih rijeka, a ipak biti manje od sat vremena udaljen od gradske užurbanosti - znači biti u Istočnom Sarajevu.

Šume, livade i bujna vegetacija puna ptica i divljih životinja, te čisti tokovi rijeke s pastrmkama i slatkovodnim rakovima - to su pravi izazovi za entuzijastične lovce i ribolovce. Kadino vrelo, na gornjem dijelu rijeke Prače, pravo je mjesto za lijep piknik u prirodi, s puno specijaliteta domaće kuhinje i šumskog voća. Stijene i strme litice planine Jahorine, Romanije i Trebevića su raj za planinare, penjače, paraglidere i druge avanturiste.

Izvanredna obnova terena na Jahorini, sa stazama za skijaški spust, kao i nježne padine, pogodna klima i bogatstvo kvalitetnog snijega, stavili su ovu planinu među najljepše i najpoznatije skijaške centre u Republici Srpskoj i regiji. Pećine Orlovača, Ledenjača i Novakova su biseri zemlje - izazov za speleologe, istraživače i posjetioce.

Ostaci drevnih civilizacija, nekropola, ruševina starih dvoraca, pravoslavnih crkvi i samostana su vremenske mašine, koje ne samo da donose radost, već i mir i staloženost.

 

NAŠI PARTNERI