INTERVJU SA MAGDALENOM EGGER

Intervju sa Magdalenom Egger (AUT), dobitnicom dvije zlatne medalje na EYOF 2019 u Alpskom Skijanju

Zdravo Magdalena. Osvojiti dvije zlatne medalje je zaista impresivno. Kako se ti osjećaš povodom toga?

Zaista se osjećam neopisivo i presrećna sam, obzirom da nisam očekivala da ću dobiti dvije medalje uopšte. A sada sam osvojila dvije zlatne medalje, što je nevjerovatno bilo za mene.

Kakvi su bili drugi takmičari? Kakos i zadovoljna cjelokupnim takmičenjem?

Zaista je lijepo vidjeti mnogo različitih sportova, jer inače samo gledam trke u alpskom skijanju, sa izuzetkom olimpijskih igara i svjetskog kupa, naravno. Lijepo je imati priliku gledati i ostale sportive.

Kakvi su tvoji utisci o gradovima domaćinima, Sarajevu i Istočnom Sarajevu? Da li je nešto ostavilo poseban utisak na tebe?

Veoma mi je zanimljivo da u gradu imate i veliki broj planina, te mi se ta kombinacija mnogo sviđa. Ovo je veliki grad za mene, obzirom da sam odrasla u malom selu i nisam imala priliku da boravim u velikim gradovima.

Da li učestvuješ na takmičenju u parallel slalomu poslednji dan? Koja su tvoja očekivanja?

Da učestvujem. Želim da se dobro zabavim sa svojim timom, a rezultat će doći sam po sebi. Nebitno je koji je.

Očekujemo li i treću zlatnu medalju?

Ko zna. Sve je moguće.

Koja su tvoja očekivanja i planovi u narednih pet godina?

U pet godina?Dobro pitanje. Trenutno, želim da se fokusiram na skijanje i pokušam da unaprijedim sebe. Želim da stičem nova iskustva, na Evropskom kupu ili nekom drugom takmičenju na višem nivou. Tako da, vrlo je moguće da ću u narednih pet godina biti učesnica Svjetskog kupa.

Imaš li želju da budeš učesnica Olimpijskih igara?

Olimpijske igre su još uvijek predaleko za mene. Pokušavam se fokusirati na manje korake.

Prvo bi željela da stekneš iskustvo na “manjim takmičenjima”, te kad se osjetiš spremnom da budeš učesnica Olimpijskih igara?

Zapravo mislim da EYOF uopšte nije tako “mali” i beznačajan. Ovo je svakako moj vrhunac ove godine. Zato veoma poštujem ovaj događaj.

Šta misliš da je potrebno mladim skijašima u BiH da bi bili uspješni u Alpskom skijanju? Da li nešto nedostaje?

Ne znam zaista koliko ski klubovi ulažu u takmičare i daju im podršku. Mislim da je infrastruktura dobra. Imate nekoliko staza i dobre prilike da trenirate. Možda samo nemaju dovoljno prave podrške.

Da li imaš nekog idola u skijanju?

Da, naravno. To je svakako fascinantni Marcel Hirscher - iz Austrije. Ili Anna Fenninger i Mikaela Shiffrin. Pokušavam se da iskoristim najbolje od svakog sportiste i izgradim sebe kao dobrog takmičara. Sve ih zajedno posmatram I trudim se da ih kopiram, ali ne samo jednu osobu.

Da li imaš neki hobi?

Zaista uživam provoditi vrijeme kući sa mojim roditeljima i prijateljima. Inače nemam mnogo vremena za to, obzirom da puno treniram.

Da li želiš ponovo posjetiti Bosnu i Hercegovinu?

Da, želim vidjeti Bosnu na ljeto. Sada kada znam kako izgleda zimi, imam veliku želju da vidim kakva je ljeti.

Da li nam želiš reći još nešto kako bi te bolje upoznali?

Kada su u pitanju moji rezultati, osvojila sam tri medalje na Austrijskom šampionatu u mojoj starosnoj dobi. To je bilo baš cool jer mi je pokazalo da imam mnogo drugih vještina, a ne samo u jednoj discipline.

Dobro došla si u Bosnu i Hercegovinu i biće nam zadovoljstvo da budemo tvoji domaćini ponovo. Hvala ti i sve čestitke na uspjehu!

TEKST: Jovana Beribaka and Nika Cimperšek Bukinac

FOTO: Tilen Mcquarrie

NAŠI PARTNERI