Poslednji dan EYOF 2019

Završeno je takmičenje u CrossCountry kategoriji, u disciplini Sprint za djevojke i muškarce. Prvo mjesto osvojio je Andreas Bergsland, iz Norveške, startni broj 11. Drugo mjesto osvojio je Rus Artem Maximov, startni broj 8, a treće mjesto zauzeo je također Rus Sergey Volkov, startni broj 3.

U ženskoj kategoriji, najbolja je bila Poljakinja Monika Skinder, startni broj 2, druga je Ruskinja Alena Baranova, startni broj 1, a trećeplasirana je Norvežanka Sigrid Leseth Foeyen, startni broj 8.

Na borilištu Jahorina Dvorišta završeno je i posljednje takmičenje u biatlonu u sklopu EYOF-a. U disciplini mješana štafeta 2x6 km žene i 2x7,5km muškarci pobijedila je ekipa Norveške. Drugo mjesto bila je Francuska, a treća ekipa Finske. Ovo je druga zlatna medalja za Norvešku jer je Hanna Boerve pobijedila i u biatlon sprint na 6km. Francuska je ukupno uzela dvije zlatne medalje pored ove srebrne danas. Eric Perrot pobjedio je u biatlon sprint 7,5km, a Noemie Remonnay u biatlon pojedinačno na 10km. Ovim se završavaju takmičenja u biatlonu.

Završena je i posljednja utrka na Igmanu na EYOFu 2019. Danas je na ovoj planini održano takmičenje u štafetnoj utrci CrossCountry u slobodnoj i klasičnoj kategoriji. Takmičile su se grupne reprezentacije. Prvo mjesto osvojila je reprezentacija Norveške, drugo mjesto Rusija, a treće mjesto Švicarska.

Posljednjeg dana EYOF-a na Bjelasnici je održano takmičenje u paralel slalomu, u kojoj je učestvovalo 16 reprezentacija. Zlatna medalja pripala je Francuskoj, u sastavu Marie Lamure, Pablo Banfi,Leo Ducros i Caitlin MC Farlane. Srebro je pripalo Austriji za koju su nastupili Magdalena Egger, Joshua Sturm, Lukas Feurstein i Amanda Salzgeber, dok je bronzana medalja otišla u Norvešku, a osvojili su je Sofie Aam Olsen, Oscar Zimmer, Andreas Soensterud i Anna Bryn Moerkeset.

U dvorani "Mirza Delibašić" u KSC Skenderija završena je utrka u brzom klizanju (short track). U ženskoj kategoriji u disciplini na 1000m, najbolja je bila Slovakinja, Petra Rusnakova s vremenom 1.38.566. Drugo mjesto i srebro pripalo je Italijanki, Chiara Betti sa vremenom 1.39.662. Bronzu je osvojila Bjeloruskinja, Yana Dambrouskaya, njemo vrijeme je 2.10.698. Održane su utrke i u muškoj konkurenciji u istoj disciplini. Zlatnu medalju osvojio je predstavnik Mađaraske Attila Talabos s vremenom 1.36.676. Na drugom mjestu je Rus Vladimir Balbekov. Njegovo vrijeme je 1.37.073, dok je treće mjesto zauzeo još jedan Mađar Balazs Bontovics, s vremenom 1.37.436. Startni br. Petra-29, Chiara-15, Yana-4 Atila-115, Balbekov-124, Balazs-114

Održana je i finalna utrka u kategoriji štafeta 3000m mješovito (dječaci i djevojčice). Za medalje su se borile reprezentacije Mađarske, Poljske, Rusije i Holandije. Prvo mjesto i zlatne medalje osvojila je reprezentacija Mađarske, (4.18.084), na drugom mjestu je Poljska (4.18.168). Bronza je pripala predstavnicima Holandije (4.23.290).

U dvorani "Peki" na Palama posljednjeg dana EYOF-a 2019 zavrseno je takmičenje u Curlingu.U finalu su se sastale reprezentacije Velike Britanije i Švicarske.Nakon zanimljivog duela slavila je selekcija Velike Britanije rezultatom 6:2 te osvojila zlatnu medalju dok se selekcija Švicarske morala zadovoljiti srebrenim odličjem. U borbi za bronzanu medalju Mađarska je bila bolja od reprezentacije Poljske sa 10:3.

NAŠI PARTNERI