EYOF 2019 MASKOTA

OD IDEJE DO MASKOTE EYOF 2019

Od 13. – 15. 10. 2017. godine u prostorijama Networks-a održan je ideathon/takmičenje za najkreativniju i najbolju maskotu  Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF). Kroz online aplikaciju, ukupno je pristiglo 29 rješenja (ideja za maskotu), od kojih je 15 rješenja izabrano za samo takmičenje, radi zadovoljavanja kriterija izbora (dostavljeni radni dokumenti-crteži i narativna deskripcija ideje).

Takmičenje je prvobitno trebalo biti održano od 09.-11. оktobra, međutim zbog velike zainteresovanosti rok za prijave je produžen, te je takmičenje održano u gore navedenom periodu.

Mentori kroz 3 dana bili su Sabina Cvjetković, Zdravko Cvjetković, Vladimir Kosić, a članovi žirija bili su: Jasmin Ademović (EYOF 2019), Elvir Nišić (Grad Sarajevo), Vinka Berjan (Grad Istočno Sarajevo), Bojan Hadžihalilović (Akademija likovne umjetnosti Sarajevo), Grujo Bjeković (Univerzitet u Istočnom Sarajevu) i Elena Andželić (Networks).

Ukupno 23 mladih ljudi iz 6 gradova BiH kreirali su 15 ideja. Maskote su dobile ocjene po slijedećim kriterijima: prvi dojam, ideja, tehnička izvedba.

Ocjene su izražene kroz pluseve i minuse, od strane 5 članova žirija.

Sve članice i članovi žirija ocijenili su tri maskote jednakim brojem glasova (dobili su tri plusa na sve tri gore navedene stavke), a maskote su: Groodvy, Jazo Bjelaš i Ježos. Specijalni pomen je dobila najmlađa članica na izvedbu maskote Bjanka.

Članovi žirija su se složili da je maskota Groodvy prednjačila u prve tri ideje zbog lakoće izvedbe, inovacije u smislu same maskote (jedina nije bila životinjskog oblika), te na najneutralniji način simbolizuje i predstavlja naše planine.

       

Nakon takmičenja, 20. oktobra, tri odabrana idejna rješenja za maskotu postavljena su na Facebook i Instagram profil EYOF 2019, te je publika imala priliku da glasa i odluči koja maskota će biti pobjednička. Nakon pet dana glasanja, publika je odlučila da je Groodvy zvanična maskota EYOF 2019 sa ukupno 3.353 glasa, dok je Ježos imao 3.228 glasova, a Jazzy 1.008 glasova. Pobjedničku maskotu uradila je agencija „Visia“ d.o.o. iz Istočnog Sarajeva. Maskota je zvanično prikazana na drugom sajmu inovacija i preduzetništva „Sarajevo Unlimited“, gdje je pobjedniku uručena nagrada u iznosu od 1500 KM.

NAŠI PARTNERI