Borilišta

BJELAŠNICA

Snowboard

Alpsko skijanje ( Timski paralel slalom)

Bjelašnica je najviši ski centar u Bosni i Hercegovini (najviši vrh Bosne i Hercegovine je planina Maglić sa 2,386 m nadmorske visine). Planina Bjelašnica se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, na jugozapadu, na udaljenosti od samo 25 km od Sarajeva. Zima u Bjelašnici traje od novembra do maja. Posebna atrakcija je visok snježni pokrivač koji može doći do nekoliko metara. Na najvišoj tački na 2.067 m nadmorske visine, meteorološka stanica izgrađena je 1894. godine, što je i najviše stalno nastanjenje u Bosni i Hercegovini. Samit je dobio ime po Opservatoriji, a sama planina obiluje kamenjem i snijegom, koji ostaju na planinskim vrhovima do avgusta.

JAHORINA

Alpsko skijanje ( Slalom, Veleslalom)

Jahorina je planina u Bosni i Hercegovini koja pripada planinskom dinarskom sistemu. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1,916 m nadmorske visine. Ljeti je pokrivena debelom zelenom travom, a zimi, do 3 m visokog snijega.
Odlična konfiguracija terena, dosta kvalitetnog snijega, pogodna klima, 20 kilometara alpskih staza i blage padine (Rajska dolina), uključili su ovu planinu među najljepše i najpoznatije ski centre. Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem na Jahorini je 175, od oktobra do kraja maja.
Na 14. Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu na Jahorini su održane alpske discipline za žene. Jahorina je 30 km udaljena od Sarajeva i 15 km od Pala.

SPORTSKO POSLOVNI CENTAR "PEKI" PALE

Karling

Sportsko-poslovni centar „Peki“ Pale smješten je uz samu obalu rijeke Miljacke, između zgrade administrativnog centra opštine Pale i fudbalskog stadiona „Romanija“. U sklopu centra nalazi se sportska dvorana dimenzija 26 x 48 m. Kapacitet tribina je 2.160 sjedećih mjesta i 200 mjesta za stajanje na galerijskim prostorima. U prostoru iza aut-linija moguće je postaviti još 300 stolica za sjedenje. U funkciji su trenutno dvije sale. Velika sala namijenjena za dvoranske sportove: odbojku, košarku, rukomet, mali fudbal, kao i ritmičku gimnastiku. Mala sala namijenjena je za sve vrste borilačkih sportova i vještina. Sale su urađene i opremljene po najnovijim svjetskim standardima, što znači da sportska dvorana „Peki“ ispunjava sve uslove za održavanje međunarodnih takmičenja, kako dvoranskih sportova tako i borilačkih.
U sklopu dvorane nalazi se pet savremeno opremljenih svlačionica sa mokrim čvorovima i tuš-kabinama. Četiri svlačionice su namijenjene za sportiste i rekreativce, a jedna svlačionica je namijenjena za sudije delegate. Pored svlačionica, smješten je dispanzer sportske medicine.
Dvorana ima vlastitu binu dimenzija 6 h 8 metara, koja služi za održavanje javnih, kulturnih i zabavnih skupova.
Jedan dio prostora u Sportsko-poslovnom centru „Peki“, od oko 2000 kvadratnih metara planiran je za teretanu, kuglanu, restoran, bife, sportske butike i stoni tenis.
U dvorani „Peki“ nalaze se kancelarije za menadžment ustanove.
Sportska dvorana „Peki“ je skupštinskom odlukom pripojena Javnoj ustanovi za kulturu „Kulturno-sportskom centru“ Pale.
Otvorena je 27. avgusta 2012. godine.

OLIMPIJSKA DVORANA "JUAN ANTONIO SAMARANCH" - ZETRA

Hokej na ledu

Olimpijski kompleks "ZETRA" nalazi se na zemljištu obliku trougla koji na sjeveru graniči sa Olimpijskim stadionom Koševo, istočno sa dodatnim fudbalskim terenima i groblju Sv. Josip, a zapadno ulica Ali Pašina. Pokriva površinu od preko sedam hektara. Vlasnik kompleksa je ZOI'84 OCS Sarajevo, koji je pravni nasljednik Organizacionog odbora XIV Zimske olimpijade.

Centar je projektovan 1978. godine kao multifunkcionalni kompleks. Projektovanje je povjereno Institutu za arhitektonsko i urbanističko planiranje iz Sarajeva, a dizajneri su sarajevski arhitekte prof. dr. Dušan Dapa i Lidumil Alikalfić. Sticanjem Zimske olimpijade XIV, izvršene su neke izmjene u projektu, a izgradnja određenih objekata je napuštena.
Izgradnja objekata počela je u junu 1981. godine (kamena fondacija postavljena 26. juna 1981. godine), a svečano otvaranje je bilo 14. decembra 1982. godine. Tada je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Juan Antonio Samaranch, otvorio olimpijsku dvoranu za svjetsko juniorsko prvenstvo u umjetničkom klizanju. Ima kapacitet od 12.000 mjesta i može da primi do 20.000 ljudi u slučaju koncerata i sličnih događaja.

SKENDERIJA

Umjetničko klizanje

Dvorana Mirza Delibašić je ime višenamjenske sportske dvorane sa pratećim objektima namijenjenim održavanju sportskih, kulturnih, poslovnih i zabavnih događaja. Dvorana je dobila ime po Mirzi Delibašiću, najvećem bosanskom košarkašu koji je igrao za KK Bosnu. Sala se nalazi u samom centru Sarajeva na lijevoj obali rijeke Miljacke i sagrađena je 29. oktobra 1969. Ukupna površina centra je 70.000 m2, a sala ima kapacitet od oko 6.500 mjesta. Centar je bio dom lokalnog košarkaškog kluba i bivšeg prvaka Evrope - Bosna.

IGMAN - VELIKO POLJE

Skijaško trčanje

Veliko Polje na Igmanu je jedna od omiljenih lokacija za dnevne izlete Sarajlijama tokom zime i ostatka godine. Smješten usred duboke borove šume, područje Veliko Polje je jedna od najboljih lokacija u Evropi u smislu kvaliteta vazduha. Tokom zimskih mjeseci Veliko Polje je idealno za bavljenje nordijskim disciplinama skijanja, a u ovoj oblasti održana su takmičenja u nordijskim disciplinama tokom XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Iako je jedan dio skijaških staza uništen tokom posljednjeg rata, Veliko Polje i dalje ima puno mogućnosti da ponudi svojim posjetiteljima, kao što su staze za šetanje, kao i staze za nordijske discipline dužine preko 30 km. U ljetnjem periodu ovu lokaciju koriste brojni biciklisti, jer posjeduje biciklističku stazu koja važi za jednu od najpopularnijih destinacija na Velikom Polju, a i tokom cijele godine područje Veliko Polje posjećuju brojni drugi sportisti i rekreativni igrači. U Velikom Polju postoji ski-iznajmljivanje sa uslugom, a tu je i iznajmljivanje bicikla za planinski biciklizam.

DVORIŠTA

BIATLON

Nordijski ski centar Dvorišta se nalazi u podnožju olimpijske ljepotice Jahorine, na nadmorskoj visini od 1.350 m, a udaljena oko 14 km od Pala. Dvorišta su 27. maja ove godine dobili svoj plan regulacije, koji je predviđen da postane moderan centar za nordijsko skijanje. Ski klub Rumunija napreduje u izgradnji ovog nordijskog skijaškog centra. U neposrednoj blizini mjesta streljaštva izgrađena je prekrasna planinska kuća za takmičare koja se uklapa u prirodno okruženje. Dvorišta su posebna priča u ljeto. Prekrasno okruženje Jahorine teško će vas ostaviti ravnodušnim. U ljetnjem periodu, Dvorište obilaze vikend turisti, ljubitelji prelijepe prirode, pečurki, mira i svježeg planinskog vazduha.

SKENDERIJA

Brzo klizanje

Dvorana Mirza Delibašić je ime višenamjenske sportske dvorane sa pratećim objektima namijenjenim održavanju sportskih, kulturnih, poslovnih i zabavnih događaja. Dvorana je dobila ime po Mirzi Delibašiću, najvećem bosanskom košarkašu koji je igrao za KK Bosnu. Sala se nalazi u samom centru Sarajeva na lijevoj obali rijeke Miljacke i sagrađena je 29. oktobra 1969. Ukupna površina centra je 70.000 m2, a sala ima kapacitet od oko 6.500 mjesta. Centar je bio dom lokalnog košarkaškog kluba i bivšeg prvaka Evrope - Bosna.

NAŠI PARTNERI