KORISNE INFORMACIJE

Vize

Građanin države članice Evropske unije, države potpisnice Šengenskog sporazuma i građani Andore, Crne Gore, Lihtenštajna, Monaka, San Marina, Srbije, Svete Stolice i Švajcarske konfederacije mogu putovati u Bosnu i Hercegovinu sa putnom ispravom ili važećom ličnom kartom koja dokazuje identitet i državljanstvo.
Minimalni iznos novca za strance koji putuju u Bosnu i Hercegovinu je 150,00 KM (ili protivvrednost u stranoj konvertibilnoj valuti) za svaki dan predviđenog boravka.

Radno vrijeme

Većina javnih kancelarija ima radno vreme slično zapadnoj Evropi tokom pet radnih dana nedeljno (od 08:00 do 16:00 časova). Banke su otvorene do 18:00 u radnim danima i do 13:00 sati subotom. Pošta je otvorena i subotom, a glavna pošta i pošta u ulici Ćemaluša otvoreni su do 20:00 časova. Prodavnice se obično otvaraju ranije ujutru i obično ostaju otvorene do 20:00, dok su trgovački centri otvoreni do 22:00.

Zvanični jezik

U Sarajevu se govori bosanski, hrvatski i srpski jezik, koji su u osnovi varijanta jednog bazičnog jezika. Sarajlije također uče strane jezike, a mnogi razumiju osnove komunikacije na engleskom i njemačkom jeziku.

Nepušačke zone

Pušenje je u Sarajevu dozvoljeno skoro na svim mjestima. Zabrana pušenja se implementira veoma fleksibilno, tako da su neki hoteli ili restorani odredili područja za pušače i nepušače. Pušenje je uglavnom zabranjeno u ćevabdžinicama, tradicionalnim mjestima za hranu i u nekim slastičarnama u starom dijelu grada, kao i u nekim restoranima i slastičarnama u tržnim centrima.

Vremenska zona

Bosna i Hercegovina i Sarajevo su u Centralnoevropskoj vremenskoj zoni (GMT +1).

Valuta

Valuta Bosne i Hercegovine je konvertibilna marka. Papirne novčanice su od 10, 20, 50, 100 i 200 KM, i kovanice od 1, 2 i 5 KM. Manji naziv je konvertibilni pfennig (1 KM ima 100 KF), a novčići su od 5, 10, 20 i 50 KF. Valutu možete mijenjati u ovlaštenim mjenjačnicama, bankama i poštama, kao i hotelima po dnevnom kursu. Naknada za komisije varira od 1 do 1,5%.

Kreditne kartice

Većina prodavnica i restorana prihvataju American Express, Diners, Mastercard i Visa kreditne kartice. Međutim, u većini kafića i zanata ćete morati platiti u gotovini. Isto važi i za parking ili parking za gradski prevoz.

Besporezna kupovina

Strani državljani, nakon napuštanja carinskog područja BiH, imaju pravo na povrat poreza na dodatu vrijednost (PDV).
Kupac plaća robu u punom iznosu sa uključenim PDV-om. Minimalni iznos fakture podobne za povrat PDV-a iznosi 100,00 KM, pri čemu prodavac izdaje fiskalni račun u punom iznosu, popunjen obrazac PDV-SL2 u tri kopije i fakturu.
Da bi dobio povrat PDV-a, kupac koji je prethodno kupio robu mora u roku od 3 mjeseca izvesti robu iz zemlje. Prilikom prelaska granice BiH u drugu zemlju, kupac je dužan da prijavljuje fakturisanu robu i da obrazac PDV-SL2 pečati na carini.
Potom se od kupca zatraži da isporuči prodavaču važeći PDV-SL2 obrazac i fakturu koju je carina sertifikovala u roku od 6 mjeseci.

Pravila u saobraćaju

Pravila koja se primjenjuju su kao u Evropskoj uniji. Ograničenja brzine prate standardizovana pravila. Dozvoljene brzine: u naseljima 60 km / h; van naselja 80 km / h; na autoputu 120 km / h.
U periodu od novembra do aprila primjenjuju se zimska pravila vožnje, pa obratite pažnju na klizavost puta i moguće snježne padavine.
U slučaju nesreće na putu, pomoć na putu će obezbijediti Bosanski motorni motociklistički klub BIHAMK pozivom na 1282. Za međunarodne pozive koristite sljedeći broj +387 33 282 100.

Koordinate

Geografske koordinate Sarajeva su: 45 ° 53'28 '' sjeverne širine i 18 ° 25'50 '' istočne geografske dužine.

Klima

Region Sarajeva karakteriše umjerena kontinentalna klima i četiri jasno istaknuta godišnja doba. Januar je najhladniji sa prosječnom temperaturom -1,3 ° C. Sarajevo ima prosječno 28 ledenih dana. Jul je najtopliji mjesec sa prosječnom temperaturom od 19,1 ° C. Sarajevo ima 68 dana ljeta. Jesen je toplija od proljeća zbog jakog termičkog utjecaja Jadranskog mora. Prosječna godišnja temperatura u Sarajevu je 9,7 ° C. U Sarajevu je prosječno 1.830 sunčanih sati godišnje. Prosječna godišnja količina padavina je 919 litara po kvadratnom metru.

Udaljenost od evropskih prijestolnica

Sarajevo se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine i povezano je sa transverzalom dvije najvažnije glavne rute u regionu; odnosno autoputem Jadranske magistrale i autoputem Zagreb - Beograd.

Električno napajanje

Električno napajanje je 220V sa frekvencijom 50Hz.

Telefon i Internet

Možete kupiti pripejd kartice za mobilne telefone i dodatke, kao i kartice i dodatke za mobilni internet na kioscima ili prodavnicama. Mnogi hoteli, restorani i kafići imaju besplatan bežični internet. Lokalni operateri, takođe, nude mobilni internet, ali troškovi roming internetskog saobraćaja mogu biti veoma visoki.

NAŠI PARTNERI